Tammikampus rakentuu

Tammikampus rakentuu!

..Tai oikeastaan purkautuu. Uudella kampuksellamme on työt aloitettu huhtikuun 2019 alussa, purkuhommin. Entisen lääninsairaalan tiloista on purettu kaikki vanhat sähköt, ilmastointikanavat ja vesiputket. Myös vanhaa lattiaa ja kattoa puretaan ja putsataan, muovimatot irrotetaan ja kaikki vanhat täyteaineet imuroidaan pois. Näillä purkutöillä varmistetaan, että talosta saadaan kaikki vanhat kuonat pois ja rakenteisiin ei jää enää 90 vuoden takaiset epäpuhtaudet aiheuttamaan sisäilmaongelmia. Täyteaineena, äänieristysmateriaalina on muuten alkuperäisenä rakennusvuonna -28 käytetty tuhkaa. Keksitkö syyn, miksi? (Oikea vastaus löytyy jutun lopusta!)

Kaikkea vanhaa ei kuitenkaan laiteta pois. Esim. luokkien ovet ovat poistettu väliaikaisesti ja ne hiotaan ja maalataan uudestaan ja palautetaan takaisin paikoilleen. Ikkunoiden sisäpokat ja lasit uusitaan - taloon tulee lämpölasit - ja eristykset laitetaan kuntoon, mutta ulospäin ilme säilyy samana ja vanhat ulkopokat jäävät käyttöön. Seinäjoki-salin päätyinen parveke saneerataan, mutta osa parvekkeista on sellaisia, että nykyiset rakennusluvat eivät valitettavasti anna ihmisten niillä oleskella. Julkisivu muutenkaan ei kuulu remontin tähän vaiheeseen, vaan se tehdään myöhemmin, kun musiikkiopiston päätykin on saatu remontoitua.

Sisäseiniä ei juurikaan pureta, koska tila on ollut oppilaitoskäytössä jo ennen kansalaisopistoa ja tilaratkaisut ovat valtaosin toimivia. Talossa on hissi ja liikuntarajoitteisia, lastenvaunuja yms. varten ulos tulee myös liuska, jota pitkin taloon pääsee.

Vastaava työnjohtaja Eetu Lehtola kertoo, että ainakaan tässä vaiheessa purkamista ei vielä kovin suuria yllätyksiä ole ollut ja työ on edennyt suunnitellun aikataulun mukaisesti. Valmistahan kampuksella pitäisi olla ensi vuoden kesäkuussa.

Melkoiseen myllerryksen käy myös piha. Muutamia huonokuntoisia puita on kaadettu. Marttilan tallin päässä olevaa aluetta laitetaan asfaltille ja siihen rakentuu parkkipaikka. Varsinainen piha-alue rauhoitetaan liikenteeltä ja pihasta kuoriutuu varsinainen keidas keskelle kaupunkia. Istutusten ja kivetysten muotokieli tulee 20-30-luvulta. Pihaan saamme omenapuita, kasvimaan ja lasipaviljongin - näin pystymme pitämään erilaisia kursseja ja tilaisuuksia opiston välittömässä läheisyydessä. Lisäksi ulkoalueelle tulee eri-ikäisille soveltuvia kuntoilulaitteita.

Eetu Lehtola kertoo, että urakkakohteena Tammikampus on varsin mielenkiintoinen. Vaikka suuria, rakenteellisia yllätyksiä ei olekaan tullut, niin käytännössä päivittäin tulee "jotain pientä", joka vaatii soveltamista ja uusien ratkaisujen miettimistä. Näin ollen kohde poikkeaa esim. kerrostalorakentamisesta hyvin paljon.

Niin.. Eetulta sain myös vastauksen tuhkakysymykseen! Seinäjoki oli jo 20-luvulla rautateiden risteysasema ja silloin junat kulkivat höyryvetureilla. Joista tuli tuhkaa ja paljon. Näitä tuhkavarastoja on sitten kannettu rakentuvan sairaalan eristeeksi. Melko harmaita miehiä talon kellarista, purkuhommista tulikin pihalle, kuulemma työhaalarit ovat kyllä aamulla aina valkoiset! Pitkä on ollut matka: 20-luvulta veturin uunin kautta eristemateriaaliksi ja nyt, 90 vuotta myöhemmin, vielä työmiesten iloksi, tuhkapölynä!

Opiskelu uudella kampuksella alkaa syksyllä 2020.